Διευκρινίσεις για τη συνεργασία του Σ.Ε.Π.Π.Π. και των μελών του με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Παρασκευή, 02 Ιούλιος 2010 19:28

 
Την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010 τα μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π. κλήθηκαν να προσέλθουν στα κατά τόπους Καταστήματα της Ε.Τ.Ε. για να ανοίξουν Ειδικό Λογαριασμό Όψεως, που θα εξυπηρετεί τις συναλλαγές τους με τον Συνεταιρισμό για την ηλεκτρονική εξόφληση των λογαριασμών καταναλωτών της Δ.Ε.Η..
 
Πράκτορες-μέλη που άνοιξαν ήδη λογαριασμό ενημέρωσαν τον Σ.Ε.Π.Π.Π. ότι η διαδικασία είναι απλή και σύντομη. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις προβλημάτων και παραπόνων, που αφορούν κυρίως στην πιστοποίηση της ιδιότητας του Μέλους του Σ.Ε.Π.Π.Π.. Κατόπιν τούτου, ενημερώθηκε η Ε.Τ.Ε. και για διευκόλυνση των μελών θα αποστείλει διευκρινιστικό σημείωμα στα τερματικά των Καταστημάτων του Δικτύου της τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Σε αυτό θα επεξηγείται πως, για το άνοιγμα του Λογαριασμού Όψεως κάθε Πράκτορα – μέλος του Συνεταιρισμού, γίνεται δεκτό από τα Καταστήματα ως επιβεβαιωτικό έγγραφο, είτε η Ταυτότητα μέλους που έχει χορηγήσει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. στα μέλη τουείτε η Βεβαίωση μέλους του Συνεταιρισμού. Και στις δύο περιπτώσεις αναγράφεται ο μυστικός εννιαψήφιος κωδικός συναλλαγών κάθε πράκτορα και η προσκόμιση τους έχει την ίδια αποδεικτική δύναμη.
Κατά το αρχικό άνοιγμα του Λογαριασμού Όψεως- με αστυνομική ταυτότητα και κάρτα μέλους ή βεβαίωση- θα ζητηθεί από τους Πράκτορες να υπογράψουν και μία Πάγια Εξουσιοδότηση Αναλήψεων και Παροχής Πληροφόρησης προς τον Σ.Ε.Π.Π.Π. για το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού και το όριο υπερανάληψης και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που ο Πράκτορας δε φανεί συνεπής  στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Συνεταιρισμό, ενώ διασφαλίζει πλήρως την απόδοση των χρημάτων στην Πάροχο-Δ.Ε.Η.  Στο έντυπο αυτό θα πρέπει να οριστεί και η χρονική ισχύς της εξουσιοδότησης προς το Σ.Ε.Π.Π.Π., κάτι που αποφασίζει κάθε μέλος ελεύθερα, αναλόγως με την εμπιστοσύνη του στο Συνεταιρισμό και στην επιτυχία του προγράμματος ηλεκτρονικής εξόφλησης. Η Σύμβαση Εισπράκτορα που έχουν συνάψει τα μέλη με το Συνεταιρισμό είναι αόριστης διάρκειας (χωρίς ημερομηνία λήξης) και οι περισσότεροι που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία στην Τράπεζα, έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση για δέκα χρόνια. Μαζί με το έντυπο Εξουσιοδότησης δίνεται και έντυπο Ανάκλησης για την περίπτωση που κάποιο μέλος μελλοντικά θελήσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα εξόφλησης του Σ.Ε.Π.Π.Π..
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: κατά το αρχικό άνοιγμα του Λογαριασμού Όψεως δεν κατατίθενται χρήματα.
 
Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε στο Σ.Ε.Π.Π.Π., ότι ζητήθηκαν επιπλέον δικαιολογητικά όπως εκκαθαριστικό εφορίας, βεβαίωση έναρξης, περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. ή το έντυπο Ε3. Διευκρινίζεται ότι τα έγγραφα αυτά απαιτούνται για τη χορήγηση υπερανάληψης και όχι για το αρχικό άνοιγμα του Λογαριασμού  Όψεως. Συνεπώς, κάθε μέλος ανοίγει το λογαριασμό όπως περιγράφεται και ενημερώνεται από το Κατάστημα της Ε.Τ.Ε. για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να υποβάλλει για την έγκριση ορίου υπερανάληψης.
 
Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα δοθούν επιπλέον επεξηγήσεις και οδηγίες για τη διαδικασία έναρξης της ηλεκτρονικής εξόφλησης λογαριασμών Δ.Ε.Η., πρώτο σχέδιο από τα πολλά.
 
Τα γεγονότα – ιδιαίτερα στη δεδομένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία –τρέχουν, μας προλαβαίνουν, μας καθυστερούν, αλλά δε θα μας ανατρέψουν. Το όνειρο του Σ.Ε.Π.Π.Π. είναι κοντά. Με τη συμμετοχή όλων, την αλληλεγγύη και την συμπαράταξη στον κοινό στόχο, το πείραμα της αυτοδιάθεσης θα γίνει πραγματικότητα.
 
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Π.Π.