Οδηγίες προς τα Μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εξόφληση λογαριασμών Δ.Ε.Η.

Τρίτη, 17 Μάιος 2011 12:14

 
Επόμενο βήμα των Συνεταιριστών μετά την παραλαβή της Σύμβασης Εισπράκτορα από τον Σ.Ε.Π.Π.Π. είναι η προσέλευση σας σε οποιοδήποτε Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της περιοχής σας και το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού Όψεως που θα εξυπηρετεί τις συναλλαγές και θα καλύπτει τις εισπράξεις σας.
 
Οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε είναι οι εξής:
 
Η Εγκύκλιος που αφορά γενικά τη συνεργασία Συνεταιρισμού και Εθνικής Τράπεζας, με βάση την οποία πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες σας είναι  η 201 της 3ης Σεπτεμβρίου 2010 (την έχουν οι υπάλληλοι στα τερματικά τους).
 
Βήμα 1ο
 
Για το άνοιγμα του λογαριασμού απαιτείται η Αστυνομική σας Ταυτότητα και η Βεβαίωση Μέλους, που σας απεστάλη μαζί με τη Σύμβαση (Μέλη με Αριθμό έως 00395 διαθέτουν Κάρτα Μέλους, η οποία είναι ισοδύναμη).  Ο λογαριασμός αυτός ΔΕΝ ΕΧΕΙ βιβλιάριο, θα σας δώσουν όμως έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός του λογαριασμού σας. Επίσης, θα σας δώσουν να υπογράψετε μία Πάγια Εξουσιοδότηση Πληροφόρησης και Αναλήψεων (για να γνωρίζει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. το υπόλοιπο του λογαριασμού σας και να μπορεί να τον χρεώσει, αν κάποια φορά δεν καταθέσετε εσείς το ποσό που πρέπει και την ημέρα που πρέπει στο λογαριασμό του Συνεταιρισμού). Θα πρέπει να ορίσετε ημερομηνία λήξης της Εξουσιοδότησης σας (οι Συμβάσεις μας είναι αορίστου χρόνου και τα πιο πολλά Μέλη που ήδη εξοφλούν έχουν δώσει εντολή για τουλάχιστον δέκα χρόνια). Ζητήστε τέλος από τον υπάλληλο επιβεβαίωση ότι ο λογαριασμός σας συνδέθηκε σωστά στο Internet Banking.
 
Βήμα 2ο
 
Υποβάλλετε τα παρακάτω δικαιολογητικά για την έγκριση Ορίου Υπερανάληψης έως 9.000€ στο λογαριασμό σας.
  1. Αίτηση (σας την δίνουν στην Τράπεζα).
  2. Φωτοτυπία  του Αστυνομικού σας Δελτίου Ταυτότητας.
  3. Επίδειξη της Κάρτας Μέλους του Σ.Ε.Π.Π.Π. ή της Βεβαίωσης Μέλους (για τα Μέλη με Α.Μ. μεγαλύτερο του 00395). Και στα δύο έγγραφα αναγράφεται ο μυστικός εννεαψήφιος κωδικός σας. (Καλό είναι να έχετε και μία φωτοτυπία τους μαζί σας, σε περίπτωση που σας ζητηθεί).
  4. Εκκαθαριστικά σημειώματα των οικονομικών ετών 2008-2009 και 2010 αν υποβάλλετε τα δικαιολογητικά σας τώρα. Και 2009, 2010 και 2011 σύντομα πλέον.
  5. Έντυπα Ε1 και Ε3 των τριών τελευταίων οικονομικών ετών (φορολογική δήλωση).
  6. Βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας/επιτηδεύματος του πρακτορείου σας από την  αρμόδια Δ.Ο.Υ.(και τυχόν τροποποιήσεις).
  7. Ε9 των ετών 2005 και μετά. Τα Ε9 φέτος θα υποβληθούν έως το τέλος Ιουνίου ηλεκτρονικά, άρα τώρα υποβάλλετε μεταβολές έως και το 2010.
  8. Ασφαλιστική ενημερότητα Ι.Κ.Α. αν απασχολείτε ή απασχολούσατε υπαλλήλους. Αν δεν απασχολούσατε ποτέ σας δίνουν και πάλι σχετική βεβαίωση (το δικαιολογητικό αυτό ζητείται από την Εθνική σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας έγκρισης, καλό όμως είναι να το γνωρίζετε εξαρχής).
  9. Σε μεταγενέστερο επίσης στάδιο θα σας ζητηθεί να ανοίξετε και έναν απλό λογαριασμό Ταμιευτηρίου (με συνδικαιούχο ή όχι) για να συνδεθεί με τον Όψεως. Για αυτόν θα σας δώσουν Βιβλιάριο. Ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί για τους τόκους που τυχόν θα οφείλετε αν γίνει χρήση της Υπερανάληψης, αν δηλαδή φανείτε ασυνεπείς στις υποχρεώσεις σας. Σε αυτόν το λογαριασμό επίσης, θα σας καταθέτει ο Σ.Ε.Π.Π.Π. την προμήθεια σας κάθε μήνα.
Σημείωση πρώτη: Λόγω της απαλλαγής έως πρόσφατα των Πρακτόρων Ο.Π.Α.Π. από τήρηση Βιβλίων Β’ Κατηγορίας δεν έχετε την υποχρέωση (ούτε και τη δυνατότητα) να υποβάλλετε τυχόν ζητούμενη περιοδική δήλωση Φ.Π.Α..
Σημείωση δεύτερη: Για τις ομόρρυθμες (και τις κοινωνίες) ακολουθείται μία διαφορετική διαδικασία, καθώς η Εθνική δεν έχει ακόμα συμπεριλάβει τις εταιρίες στην Εγκύκλιο 201, την οποία αναμένουμε να τροποποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή. Για αυτό, όσοι είστε εταίροι ομόρρυθμης, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τον Σ.Ε.Π.Π.Π. προτού επισκεφτείτε την Τράπεζα για περαιτέρω καθοδήγηση.
 
ʼλλες χρήσιμες πληροφορίες για τους λογαριασμούς και την υπερανάληψη
 
Η υπερανάληψη που θα σας εγκρίνει η Εθνική Τράπεζα παίζει διπλό ρόλο στο σύστημα εξόφλησης και απόδοσης του Συνεταιρισμού.
 
1ον Το ποσό της έγκρισης καταχωρείται ως ανώτατο όριο συναλλαγών – πλαφόν ανά λογιστική περίοδο εξοφλήσεων, που στην παρούσα φάση είναι τριήμερη. Το πρόγραμμα κλειδώνει όταν φτάσετε στο ποσό αυτό.
 
2ον Ταυτόχρονα, αποτελεί και την εγγύηση της είσπραξης από τον Σ.Ε.Π.Π.Π. του ποσού που εξοφλήσατε τη συγκεκριμένη περίοδο, αν για οποιονδήποτε λόγο (εκτός ανωτέρας βίας) δεν το καταβάλλετε οι ίδιοι. Τότε ο Σ.Ε.Π.Π.Π., σύμφωνα με τη Σύμβαση Εισπράκτορα, δίνει στην Εθνική την Εντολή να καλύψει αυτή το ποσό χρεώνοντας το στην υπερανάληψη. Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. λοιπόν, εισπράττει και αποδίδει στη Δ.Ε.Η. την ίδια στιγμή και το πλαφόν στο πρόγραμμα σας μειώνεται ή εξαντλείται τελείως και κλειδώνει. Και εσείς οφείλετε στην Τράπεζα το ποσό για το οποίο σας κάλυψε/δανειοδότησε.
 
Η υπερανάληψη ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Αυτό όμως σημαίνει ότι αφού κάνετε το Βήμα 1 και ανοίξετε τον ειδικό λογαριασμό με τον τρόπο που περιγράφουμε ανωτέρω, τότε θα πρέπει να καταβάλλετε οι ίδιοι χρήματα στο λογαριασμό σας πριν ξεκινήσετε τις εξοφλήσεις, ώστε να δημιουργήσετε πλαφόν και να καλύψετε τις εισπράξεις σας. Τα χρήματα αυτά δεν μπορείτε να τα ‘σηκώσετε’ ενόσω είστε ενεργός Εισπράκτορας και δεν αντικαταστήσετε το ποσό με χορήγηση υπερανάληψης στην πορεία.
 
Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα για τους Πράκτορες – Μέλη του Συνεταιρισμού είναι ότι με το σύστημα των ατομικών λογαριασμών και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τη δική του δραστηριότητα και οφειλή και μόνον για αυτήν.Τυχόν ασυνέπεια συναδέλφου και Συνεταιριστή, όπου και αν οφείλεται αυτή, ΔΕΝ επηρεάζει ούτε τα άλλα Μέλη (δεν πληρώνουν ούτε την τυχαία ούτε την κακόβουλη μη καταβολή εκκαθαριστικού άλλου Μέλους), αλλά ούτε και τον Συνεταιρισμό, αφού το ποσό που «λείπει» το καλύπτει η Εθνική Τράπεζα και το Μέλος που δεν πλήρωσε, οφείλει πλέον το ίδιο στην Εθνική. 
 
Η εξέταση από την Τράπεζα των δικαιολογητικών σας για έγκριση υπερανάληψης (αλλιώς overdraft), ακόμα και η απόρριψη του αιτήματος σας (Τειρεσίας, πολλά δάνεια στα οποία δεν είστε συνεπείς) δεν συνεπάγονται κανένα έξοδο για εσάς. Έξοδα θα χρεωθείτε, ΜΟΝΟ στην  περίπτωση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ χρήσης της, αν δηλαδή ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ το εκκαθαριστικό σας στον Σ.Ε.Π.Π.Π., οπότε θα σας καλύψει η Εθνική για το ποσό αυτό. Τότε, η «ποινή» της ασυνέπειας σας θα είναι η χρέωση την ίδια στιγμή 200€ ως ετήσια διαχειριστικά έξοδα  (και κάθε χρόνο εφεξής) και βεβαίως τόκοι, μέχρι να αποπληρώσετε το ποσό που κάνατε πραγματική χρήση.
 
Συνεπώς, η υπερανάληψη συμφέρει από την άποψη της ρευστότητας, απαιτείται όμως απόλυτη συνέπεια  στην κατάθεση των εκκαθαριστικών σας, ώστε να μην ενεργοποιηθεί μαζί με τα έξοδα της.
 
Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας ότι η Υπερανάληψη που δίδεται στους ειδικούς λογαριασμούς σας και η λειτουργία της στο σύστημα του Σ.Ε.Π.Π.Π. είναι ένα εντελώς καινούργιο προϊόν και για την ίδια την Εθνική, καθώς συνδυάζει χαρακτηριστικά διαφόρων ειδών λογαριασμών της (τρεχούμενοι, μισθοδοτικοί) με τους γενικούς κανόνες και τα κριτήρια πιστοδότησης που ισχύουν γι’ αυτούς. Έτσι, ενδέχεται, κάποιοι υπάλληλοι να ανατρέχουν στους γενικούς κανόνες και να ζητούν διαφορετικά ή πρόσθετα δικαιολογητικά ή να προτείνουν και κάποιο άλλο προϊόν, οπότε θα πρέπει οι ίδιοι να πιέσετε να σας εξυπηρετήσουν σωστά και σύμφωνα με την Εγκύκλιο 201.
 
Το άνοιγμα των λογαριασμών (Βήμα 1) διεκπεραιώνεται μέσα σε μία με δύο ημέρες.
 
Η εξέταση όμως των δικαιολογητικών για την υπερανάληψη και η έγκρισή της (βήμα 2ο) έως τις τελικές υπογραφές μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα αναμονής.
 
Εκτός από τη βασική Εγκύκλιο 201/3.9.2010, χρήσιμες διευκρινίσεις στα Καταστήματα δίνουν και ταon line μηνύματα με αριθμούς 99799146/ 1.11.2010 και 100069897/1.2.2011.
 
Επειδή ήδη πραγματοποιούνται επαφές με τη Δ.Ε.Η. για τη διεύρυνση των σημείων είσπραξης και την ένταξη νέων Μελών, παρακαλείσθε να ξεκινήσετε τις διαδικασίεςάμεσα.
 
Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, ζητήστε από τον υπάλληλο που σας εξυπηρετεί να επικοινωνήσει είτε με τον Σ.Ε.Π.Π.Π. είτε με τη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Μεγάλων Πελατών στην Αθήνα.
 
Τέλος, σύμφωνα με την Απόφαση της φετινής Γενικής Συνέλευσης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα μας στις 16 Απριλίου, δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός συμμετοχής ανά Ταχυδρομικό Κώδικα. Συνεπώς, όλα τα Μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής υπογράφοντας και αποστέλλοντας τη Σύμβαση Εισπράκτορα. (αν δεν είστε Μέλος, κάντε κλικ εδώ)