Τεχνικές οδηγίες και οδηγίες κατάθεσης των εκκαθαριστικών για τους νέους Εισπράκτορες λογαριασμών Δ.Ε.Η.

Κυριακή, 17 Ιούλιος 2011 07:46

 
Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ολοκληρώνονται οι τελευταίες εργασίες για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων 83 ακόμα Μελών, που κατοχύρωσαν την συμμετοχή τους στην παρούσα διεύρυνση των εισπρακτικών σημείων του Σ.Ε.Π.Π.Π..
 
Η έναρξη των εξοφλήσεων για τους νέους Εισπράκτορες παρατείνεται για μία ημέρα, δηλαδή για την Τρίτη 19 Ιουλίου.
 
Η καθυστέρηση είναι αναγκαία, καθώς δεν κατέστη δυνατό να εγκατασταθούν όλα τα προγράμματα μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου, έγκαιρα δηλαδή για τη μαζική ενεργοποίηση της Δευτέρας (αρκετά Μέλη, παρά τις παρακλήσεις μας για ολοκλήρωση της βασικής και απαραίτητης διαδικασίας στην Εθνική Τράπεζα έως και την Τρίτη, προσήλθαν στην Τράπεζα ακόμα και την Πέμπτη με αποτέλεσμα την ανάγκη παράτασης για να ενταχθούν όλοι). Για να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, οι τελευταίες εγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα ως εξής: Όσοι Συνεταιριστές δεν έχετε ακόμα το πρόγραμμα, θα λάβετε μεταξύ 11:00 και 12:00 το πρωί ένα e-mail, στη διεύθυνση  που έχετε δώσει στον Σ.Ε.Π.Π.Π., με το πρόγραμμα των εξοφλήσεων και με οδηγίες για να το εγκαταστήσετε οι ίδιοι. Η διαδικασία είναι απλή, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο Internet και αρκεί να ακολουθήσετε τα βήματα προσεκτικά.
 
Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια επικοινωνείτε με την Τεχνική Υποστήριξη του Σ.Ε.Π.Π.Π. τηλεφωνώντας στο 210 2800400 ή στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του site του Σ.Ε.Π.Π.Π. (www.seppp.gr) από το πεδίο Τεχνική Υποστήριξη, δίνοντας τα στοιχεία σας και γράφοντας ότι χρειάζεστε βοήθεια για την εγκατάσταση.
 
Γενικότερα πάντως η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος μέσω του Τεχνική Υποστήριξη για οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα ή απορία (π.χ. ακύρωση λογαριασμού, επανεγκατάσταση, απώλεια κωδικών κ.α.) διευκολύνει και επισπεύδει την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος, καθώς ενημερώνονταικαι τα γραφεία του Σ.Ε.Π.Π.Π. και το Τμήμα Υποστήριξης ταυτόχρονα. Παρακαλούμε να το επιλέγετε ως τρόπο επικοινωνίας.  
 
Το σύστημα θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα νέα Μέλη την Τρίτη το πρωί. Απλά θα συνδεθείτε με τους κωδικούς (όνομα χρήστη & κωδικός χρήστη) που θα έχετε λάβει (προσοχή: με μικρά γράμματα και αγγλικούς χαρακτήρες) και θα κάνετε ‘log in’. Το όριο συναλλαγών σας θα είναι ενημερωμένο αυτόματα και θα μπορείτε να ξεκινήσετε να ‘χτυπάτε λογαριασμούς’ (το τρέχον υπόλοιπο σας θα μειώνεται ανάλογα).
 
Παρακαλούμε στις πρώτες σας εξοφλήσεις να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς θα πρόκειται πλέον για κανονικές συναλλαγές για τις οποίες είστε υπεύθυνοι, οι οποίες καταχωρούνται στο σύστημα και για τις οποίες ενημερώνεται on line και η Δ.Ε.Η..
 
Υπενθυμίζουμε και τονίζουμε ότι ξεκινώντας τις εξοφλήσεις μέσω του Σ.Ε.Π.Π.Π. και για λογαριασμό αυτού, έχετε αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση να μην εξοφλείτε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για καμιά άλλη εταιρία πλην του Σ.Ε.Π.Π.Π. (άρθρο 1, παράγραφος 4.3 της μεταξύ μας Σύμβασης).
 
Αν λοιπόν (και παρά την οικεία πρόβλεψη και στις Ατομικές Συμβάσεις των Πρακτόρων με την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., όπου η δραστηριότητα είσπραξης λογαριασμών ηλεκτρισμού, τηλεφωνίας και ύδρευσης αναγνωρίζεται μόνον στον Σ.Ε.Π.Π.Π., ενώ για οποιαδήποτε άλλη εταιρία θεωρείται παραβίαση της αποκλειστικότητας και απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Ο.Π.Α.Π.) διαπιστωθεί παράβαση της υποχρέωσης αυτής, θα διακοπεί η σύνδεση σας με το Μηχανογραφικό του Σ.Ε.Π.Π.Π. και θα επιβληθούν οι ποινές που ορίζονται στη Σύμβαση (όσοι λοιπόν συνεργάζεστε με άλλη εταιρία θα πρέπει να καταγγείλετε τη συμφωνία σας με αυτή).
 
Επίσης, όσοι διαθέτετε ακόμα σφραγίδα είσπραξης, θα πρέπει να την παραδώσετε στη Δ.Ε.Η. την προηγούμενη ημέρα από αυτήν που σχεδιάζετε να ξεκινήσετε με τον Σ.Ε.Π.Π.Π. και να καταγγείλετε τη σχετική σύμβαση.  Τα παραστατικά της λύσης που θα υπογράψετε με τον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ε.Η. (πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της σφραγίδας) θα πρέπει να αποσταλούν με φαξ στον Συνεταιρισμό (στο 210 5236367). Και αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση απέναντι στον Σ.Ε.Π.Π.Π., την οποία υποχρέωση έχει αναλάβει και ο Σ.Ε.Π.Π.Π. απέναντι στη Δ.Ε.Η..
Η πρώτη κατάθεση των εισπραχθέντων από εσάς ποσών στον λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π. θα γίνειτην Παρασκευή 22 Ιουλίου (για ό,τι εισπράξετε την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Και η επόμενη, την Τρίτη 26 Ιουλίου, για ό,τι εισπράξετε την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα (αναλυτικά κατωτέρω).
 
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συναλλαγής
Όταν ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα σας για να εξοφλήσει τον λογαριασμό του, τον παραλαμβάνετε και τον σκανάρετε με το ειδικό πιστολάκι πάνω στο οριζόντιο barcode που αποτυπώνεται στο έντυπο της Δ.Ε.Η.. Το πρόγραμμα αμέσως σας βγάζει αν είναι δεκτός προς εξόφληση (δεν έχει δηλαδή λήξει ή δεν έχει πληρωθεί αλλού). Από τη στιγμή που επιτρέπεται να τον εισπράξετε, είναι απαραίτητο (η έως τώρα εμπειρία αυτό έχει δείξει) πρώτα να επιβεβαιώνετε ότι ο πελάτης σας έχει το συνολικό ποσό μαζί με την προμήθεια των 0,75€ και στη συνέχεια δίνετε την εντολή καταχώρησης του λογαριασμού και έκδοσης της απόδειξης. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην χάσετε χρήματα, να μην γίνονται παρεξηγήσεις και να μην πραγματοποιούνται άσκοπες ακυρώσεις λογαριασμών, οι οποίες είναι χρονοβόρες και δημιουργούν ζήτημα απέναντι στη Δ.Ε.Η., η οποία όπως αναφέραμε και προηγουμένως παρακολουθεί τις συναλλαγές on line. Η απόδειξη είσπραξης προς τον καταναλωτή περιέχει τα πιο κάτω στοιχεία:
 
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ
Σ.Ε.Π.Π.Π
Α/Α 001
ΗΜ/ΩΡΑ: 28/01/2010 11:25:34
Α.Μ. - ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ: 20080924/170134/00012*35/103
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: ΔΕΗ 1 00940536
ΠΟΣΟ:            103,00 €
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ:         0,75 €
ΦΠΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ:    0,00 €
ΣΥΝΟΛΟ:          103,75 €
.........................
 
Ο αριθμός που τονίζεται με κόκκινο στο πιο πάνω υπόδειγμα είναι ο Αριθμός Παροχής που διαβάζει το πιστολάκι και πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτόν που αναγράφεται στο έντυπο του λογαριασμού του συγκεκριμένου πελάτη. Επίσης, ελέγχετε και τα ποσά. Είναι καλό να διασταυρώνετε και τα δύο, διότι για διάφορους τυχαίους λόγους (π.χ. τσαλακωμένο το σημείο του barcode, σκονισμένο το πιστολάκι) υπάρχει η πιθανότητα να διαβαστεί λάθος ο λογαριασμός, να μην πιστωθεί συνεπώς ο πελάτης από τη Δ.Ε.Η. και να επιστρέψει σε εσάς με ανεξόφλητο το ποσό στον επόμενο λογαριασμό του (στην περίπτωση που δεν είναι ίδια τα παραπάνω στοιχεία, επικοινωνείτε με την Τεχνική Υποστήριξη για να σας δώσει οδηγίες).
 
Αφού εισπράξετε τα χρήματα, επιστρέφετε στον πελάτη ολόκληρο το λογαριασμό (δεν κρατάτε κανένα απόκομμα), μαζί με την απόδειξη είσπραξης. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε την επίσης συμβατική σας υποχρέωση να έχετε αναρτημένη στο ταμείο σας την ενημερωτική επιγραφή προς το κοινό για την προμήθεια που οφείλει να καταβάλει ανά εξόφληση και για την έκδοση της απόδειξης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τυπώστε την από εδώ.
Όλα τα απαραίτητα στοιχεία για μελλοντική διασταύρωση ή έλεγχο βρίσκονται αποθηκευμένα στον server του Σ.Ε.Π.Π.Π.. Και μέσω του προγράμματος σας μπορείτε να ανατρέξετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε το χρειαστείτε. Η συναλλαγή σας μόλις ολοκληρώθηκε και μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη με τον ίδιο τρόπο.
 
Κάθε λογαριασμός είναι και μία προμήθεια, καθώς και μία απόδειξη. Δεν είναι δυνατή η εξόφληση περισσότερων του ενός λογαριασμού με μία κίνηση ή με μία καταβολή προμήθειας.
 
Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί (καθώς και ορισμένοι εταιρικοί, οι οποίοι για λόγους οργάνωσης της Δ.Ε.Η. λήγουν νωρίτερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να το γνωρίζετε εκ των προτέρων) παραπέμπονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα ταμεία της Δ.Ε.Η, όπως και αυτοί που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να διαβαστεί ο γραμμωτός τους κώδικας από το scanner.
 
Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να εισπράττουμε ως δίκτυο ληγμένους λογαριασμούς Δ.Ε.Η.. Το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Δ.Ε.Η. και με την πρόοδο της συνεργασίας μας θα επαναδιεκδικηθεί και επαναξιολογηθεί , ώστε να μπορούμε να τους εξοφλούμε και αυτούς (από την άλλη πλευρά, η Εταιρία Ύδρευσης της Θεσσαλονίκης αποδέχτηκε ήδη συμβατικά το δικαίωμα να εξοφλούν τα σημεία του Σ.Ε.Π.Π.Π. λογαριασμούς για ένα μήνα μετά τη λήξη τους).
 
Ακύρωση διενεργηθείσας συναλλαγής μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ την ΙΔΙΑ ημέρα, διαφορετικά παραπέμπετε τον πελάτη σας στο αρμόδιο Κατάστημα της Δ.Ε.Η.. Για να ακυρώσετε λογαριασμό επικοινωνείτε με το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης είτε τηλεφωνικά στο 210 2800400 (καθημερινές 9-5) είτε αποστέλλοντας μήνυμα μέσω του site του Σ.Ε.Π.Π.Π. από την περιοχή Τεχνική Υποστήριξη (όλες τις ώρες και τα Σαββατοκύριακα), δίνοντας τα στοιχεία της προς ακύρωση συναλλαγής.
 
Στο τέλος της ημέρας, μην ξεχνάτε να κλείνετε το ηλεκτρονικό σας πρόγραμμα. 
 
Κατάθεση εισπράξεων
 
Οι λογιστικές περίοδοι εξοφλήσεων είναι δύο και δύο συνεπώς είναι και οι βασικές και υποχρεωτικές ημέρες κατάθεσης των εκκαθαριστικών στην Εθνική Τράπεζα. Οι εξοφλήσεις που πραγματοποιούνται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη κατατίθενται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την Παρασκευή. Και οι εξοφλήσεις Παρασκευής, Σαββατοκύριακου και Δευτέρας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την Τρίτη.
 
Οι καταθέσεις γίνονται στον λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π. με αριθμό 103480110-56 στην Εθνική Τράπεζα (και όχι στον δικό σας όψεως, ο οποίος υπάρχει ως κάλυψη).
 
Το ποσό της κατάθεσης-οφειλής σας στον Σ.Ε.Π.Π.Π. κάθε Τρίτη και Παρασκευή (αξία λογαριασμώνσυν προμήθεια) αποτυπώνεται στο πρόγραμμα σας στην περιοχή ‘προς κατάθεση’. Η ενημέρωση αυτή είναι διαθέσιμη από τα μεσάνυχτα κάθε Δευτέρας και κάθε Πέμπτης ή, εννοείται, το πρωί Τρίτης και Παρασκευής.
 
Εναλλακτικά, επιλέγετε εσείς τις ημερομηνίες και προσθέτετε τα ποσά. Πάντως, έχει δρομολογηθεί αναβάθμιση του προγράμματος, ώστε να εισάγετε απλά τις όποιες ημερομηνίες επιθυμείτε (από… έως……, γιατί μπορεί για παράδειγμα να θέλετε να δείτε τί εισπράξατε όλο τον μήνα) και τα ποσά θα εμφανίζονται αυτόματα.
 
Για κάθε κατάθεση σας δίνετε απαραιτήτως τον εννεαψήφιο μυστικό κωδικό (αυτόν που αναγράφεται στην Βεβαίωση Μέλους ή στην κάρτα σας. Στην τραπεζική ορολογία ονομάζεται ‘κωδικός υπόχρεου’)το ονοματεπώνυμο σας και την αιτιολογία (λογαριασμοί ΔΕΗ). Χωρίς αυτά ΔΕΝ θα πραγματοποιείται συναλλαγή.
 
Αν κάποιος πολύ τυπικός υπάλληλος σας ζητήσει ‘Κωδικό Πελάτη’ (δηλαδή κωδικό του Συνεταιρισμού) δίνετε τον 1001770005 (παρακαλούμε σημειώστε τον).
 
Οι καταθέσεις αυτές γίνονται ΜΟΝΟ με μετρητά (όχι π.χ. με επιταγές, εγγυητικές ή οτιδήποτε άλλο).
 
Για κάθε κατάθεση στον λογαριασμό 103480110-56, πληρώνετε στην Εθνική 0,90€, ακριβώς γιααυτόν τον έλεγχο και την ταυτοποίηση της συναλλαγής, αλλά και για την παρακολούθηση των καταθέσεων σε πραγματικό χρόνο (on line) και την άμεση ενημέρωση του πλαφόν σας από τον Συνεταιρισμό.
 
Οι καταθέσεις γίνονται σε οποιοδήποτε Κατάστημα σας εξυπηρετεί, ακόμα και σε διαφορετική πόλη. Και όχι απαραίτητα σε αυτό, στο οποίο κάνατε τη διαδικασία ανοίγματος των δικών σας λογαριασμών όψεως.
 
Οι καταθέσεις αυτές γίνονται μόνο στα Ταμεία της Τράπεζας, όχι με e-banking και όχι από ATM (μελλοντικά θα γίνει προς διευκόλυνση των εργασιών του Συνεταιρισμού και των Μελών του).
 
Οι καταθέσεις στα Ταμεία της Εθνικής ολοκληρώνονται, χωρίς καμία εξαίρεση, την Τρίτη έως τις 14:30ΑΚΡΙΒΩΣ και την Παρασκευή έως τις 14:00 ΑΚΡΙΒΩΣ. Στις 14:31 και στις 14:01 ακριβώς, παράγεταιαυτόματα αρχείο όσων Εισπρακτόρων δεν κατέβαλαν την οφειλή τους ή την κατέβαλαν μειωμένα και χρεώνονται οι ατομικοί λογαριασμοί σας με τις εξής συνέπειες:
 
1. Ισόποση μείωση του Ορίου συναλλαγών σας ή ακόμα και κλείδωμα του προγράμματος (άρα θα εξοφλείτε μειωμένα ή καθόλου) μέχρι να καταθέσετε τη διαφορά στο λογαριασμό σας.
 
2. Χρηματική ποινή βάσει σύμβασης 10,00€ που χρεώνονται επιτόπου.
 
3. Αν η κάλυψη στον ατομικό λογαριασμό σας προέρχεται από το δικαίωμα υπερανάληψης που σας έχει εγκρίνει η Εθνική (όχι από δικό σας δεσμευμένο πιστωτικό υπόλοιπο) και ο Σ.Ε.Π.Π.Π. χρεώσει τον λογαριασμό σας για να εισπράξει αυτά που δεν καταβάλατε οικειοθελώς, τότεενεργοποιούνται τα 200€ ετήσια διαχειριστικά έξοδα της Ε.Τ.Ε. για την υπερανάληψη και οι ανάλογοι τόκοι έως την αποπληρωμή (θα λαμβάνετε λογαριασμό από την Εθνική κάθε μήνα με το ποσό της ελάχιστης καταβολής).
 
Για να μην προκύψει λοιπόν ποτέ κανένα πρόβλημα και καμία επιβάρυνση, φροντίζετε να καταθέτετεκάθε Τρίτη και κάθε Παρασκευή, αν έχετε εισπράξει έστω και έναν λογαριασμό, όσο μικρός και αν είναι αυτός και ασχέτως αν το πλαφόν σας έχει ακόμα περιθώριο. Μόνο αν η περιοχή ‘προς κατάθεση’ την Τρίτη ή την Παρασκευή το πρωί αναγράφει 0,00 δεν οφείλετε να πάτε στην Εθνική.
 
Αν πάλι, καταθέσετε παραπάνω από το ‘προς κατάθεση’ (πάντοτε είναι δυνατόν), τότε η προκαταβολή σας, ανεβάζει το ‘υπόλοιπο’ στο πρόγραμμα σας και υπολογίζεται αυτόματα στην επόμενη εκκαθάριση. Επίσης, αν έχετε υψηλή κίνηση μπορείτε να καταθέτετε ακόμα και καθημερινάτις εισπράξεις σας για να μην κλειδώσει το πρόγραμμα σας. Τα πλαφόν ενημερώνονται άμεσα και τα εκκαθαριστικά Τρίτης και Παρασκευής υπολογίζονται και εμφανίζονται αυτόματα.