Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση της 5ης Φεβρουαρίου

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση της 5ης Φεβρουαρίου

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συνεταίροι στον ΣΕΠΠΠ,

Όπως γνωρίζετε, την προηγούμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα η Γενική μας Συνέλευση, η οποία εκτός από τον ετήσιο απολογιστικό της χαρακτήρα για το 2017, είχε ταυτόχρονα καταστατικό και εκλογικό χαρακτήρα. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκατοντάδες Μέλη από όλη την Ελλάδα, τόσο από τη Θεσσαλονίκη που ήταν και ο τόπος διεξαγωγής της, όσο και από την Αθήνα, την Κρήτη, την Πάτρα, την Κεντρική Ελλάδα, καθώς και από τον Έβρο ως την Ηγουμενίτσα.

Μετά από πολλά χρόνια, μπορούμε να πούμε βάσιμα ότι αυτή η Συνέλευση ήταν πραγματικά ουσιαστική και ελπιδοφόρα, καθώς οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν προϊόν διεξοδικών συζητήσεων ακόμα και έντονων αντεγκλήσεων ή διαφωνιών μεταξύ των συμμετεχόντων, μέχρι να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές θέσεις, οι οποίες τελικά και αποτυπώθηκαν στο Καταστατικό.

Γι’ αυτό τον λόγο, καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συμμετείχατε σε αυτήν την πολύωρη ΓΣ, καθώς και αυτούς που μέχρι την τελευταία στιγμή μας δηλώνατε μεν την επιθυμία να παραβρεθείτε αλλά ταυτόχρονα την αντικειμενική αδυναμία σας λόγω μη ύπαρξης υπαλλήλου που θα σας αντικαθιστούσε στο πρακτορείο. Προς όλους τονίζω, ότι ο ΣΕΠΠΠ είναι η δική σας κοινή επιχείρηση και σας καλώ να είστε κοντά στον Συνεταιρισμό σας και να συμμετέχετε ενεργά, υπεύθυνα και ουσιαστικά στις εργασίες του στο μέλλον.

Στην επιστολή μου αυτή δε θα σταθώ πολύ στα πεπραγμένα του 2017, τα οποία άλλωστε αποτυπώνονται και στα οικονομικά μας αποτελέσματα. Συνοπτικά, ο ΣΕΠΠΠ υπήρξε για μία ακόμα χρονιά κερδοφόρος, με μηδενικό δανεισμό και καμία οφειλή προς το Δημόσιο ή τρίτους, κάτι που δεν μπορούν να παινευτούν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Οι πωλήσεις μας σημείωσαν άνοδο 24,6% και ανήλθαν σε 1.271.333,67€ έναντι  984.000€ το 2016. Το δε 70% περίπου αυτών των πωλήσεων επέστρεψε στα Μέλη, που έλαβαν προμήθειες αυξημένες κατά μέσο όρο 20%. Επίσης, το 2017 ο ΣΕΠΠΠ επέστρεψε στα Μέλη του ποσό 387.350,00€ που αντιστοιχεί στο 70% των εγγυήσεων που είχε καταβάλει καθένας από εσάς που συμμετείχε στο παλιό πρόγραμμα εξόφλησης λογαριασμών, προ δηλαδή της διασύνδεσης με την Εθνική Τράπεζα. Η επιστροφή αυτή έγινε σύμφωνα με όσα όριζαν σχετικές αποφάσεις προηγούμενων γενικών συνελεύσεων, που είχαν ψηφισθεί ομόφωνα, οι οποίες επίσης όριζαν ότι το υπόλοιπο 30%, ποσό δηλαδή περίπου 140.000,00€ θα αξιοποιηθεί για την αγορά ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης του ΣΕΠΠΠ και μελλοντικά θα επιστραφεί και αυτό σταδιακά στα Μέλη από τα έσοδα του ΣΕΠΠΠ. Στη συνεδρίαση παρουσιάσαμε το ακίνητο στο οποίο καταλήξαμε μετά από έρευνα αγοράς με κριτήριο τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΣΕΠΠΠ, αλλά και την επενδυτική του αξία (σε περίπτωση μεταπώλησης, ώστε να καταστεί επένδυση). Εντός εξαμήνου θα στεγάσει τα γραφεία του ΣΕΠΠΠ. Τέλος, ο Οικονομικός και Διοικητικός μας απολογισμός εγκρίθηκαν σε μυστικές ψηφοφορίες με ποσοστό 90%.

Ως προς την Τροποποίηση του Καταστατικού, ο προβληματισμός μας ξεκίνησε προ των αλλαγών στη συμβατική σχέση των Πρακτόρων με την ΟΠΑΠ και τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ΟΠΑΠ προς τον ΣΕΠΠΠ και ταυτόχρονα από τη βαθειά πεποίθησή μας ότι ο Συνεταιρισμός δεν σημαίνει μόνο εξόφληση λογαριασμών, ανεξαρτήτως του εάν σε αυτόν τον τομέα μέχρι σήμερα επικεντρωθήκαμε.

Οι εισηγήσεις μας στη Γενική Συνέλευση στόχευαν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς φανταζόμαστε τον ΣΕΠΠΠ σε 5 χρόνια. Μία εξωστρεφή, αυτόνομη επιχείρηση που γνώμονα έχει τη συνεχή ανάπτυξη και το συμφέρον των υφιστάμενων και των νέων Μελών της ή έναν εσωστρεφή οργανισμό τη δράση του οποίου περιορίζει το αυστηρότατο νομικό και οικονομικό πλαίσιο των τυχερών παιχνιδιών;

Τόσο η Διοίκησή μας, που το εισηγήθηκε, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση που το ενέκρινε, καταλήξαμε στο πρώτο. Τη διεύρυνση του πεδίου της επιχειρηματικής δράσης του ΣΕΠΠΠ, υπό συγκεκριμένους βέβαια ελέγχους και προϋποθέσεις εξασφάλισης.

Το κυρίαρχο και πανηγυρικό μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι στον ΣΕΠΠΠ δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των Πρακτόρων που υπέγραψαν ή δεν υπέγραψαν τη νέα Σύμβαση με την ΟΠΑΠ. Οι Πράκτορες είμαστε και θα είμαστε πάντοτε συνάδελφοι. Έτσι, μία αλλαγή στο Καταστατικό μας είναι ότι Μέλη του ΣΕΠΠΠ μπορούν να είναι ή να γίνουν πρόσωπα που είτε είναι είτε ήταν Πράκτορες παιχνιδιών πρόγνωσης κρατικής εποπτείας. Επίσης αυτοί που διαθέτουν αμιγές σημείο επίγειας λιανικής πώλησης λαχείων και που συμβάλλονται με την Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. με σύμβαση λιανικής ή χονδρικής πώλησης.

Η μερική διεύρυνση του δικτύου ΣΕΠΠΠ αποφασίστηκε με την προσθήκη στο Καταστατικό ότι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καθόλου ή δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από Πράκτορες παιχνιδιών πρόγνωσης να παρέχουν τις υπηρεσίες μας, τότε ο ΣΕΠΠΠ θα μπορεί να κάνει δεκτά αιτήματα εγγραφής άλλων επαγγελματιών με σταθερό σημείο δραστηριοποίησης για να αναπληρωθεί το κενό. Και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη του δικτύου του ΣΕΠΠΠ, τότε θα γίνεται δεκτή αίτηση εγγραφής άλλου επαγγελματία, το σημείο του οποίου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον μισό χιλιόμετρο από την εγκατάσταση άλλου ενεργού Μέλους του ΣΕΠΠΠ.

Οι παραπάνω αλλαγές συνεπάγονται τη διατήρηση του βασικού πυρήνα του ΣΕΠΠΠ που είμαστε είτε οι νυν είτε οι τέως Πράκτορες παιχνιδιών πρόγνωσης, ταυτόχρονα, όμως, ανοίγεται η δυνατότητα ακόμα και στα ενήλικα παιδιά μας που ξεκινούν μία άλλη επαγγελματική δραστηριότητα σε σταθερό σημείο λιανικής να προσθέσουν τις παροχές του ΣΕΠΠΠ, αφού γίνουν Μέλη του. Τέλος, σε νομούς όπου απουσιάζει ο ΣΕΠΠΠ (και είναι πολλοί σήμερα, όπως η Καβάλα, η Κρήτη, η Κατερίνη, ολόκληροι δήμοι της Αττικής και πολλά νησιά, μεγάλες περιοχές στην Πελοπόννησο κ.α.), δίνεται η δυνατότητα να καλυφθούν με ένταξη Μέλους που δεν έχει ή δεν είχε την ιδιότητα του Πράκτορα. Όμως το προϊόν της εργασίας και της παροχής των υπηρεσιών και αυτών των προσώπων, θα συλλέγεται και θα συγκεντρώνεται στον ΣΕΠΠΠ προς όφελος όλων των Μελών του, ανεξαρτήτως επαγγελματικής προέλευσης και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλα τα Μέλη.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις εγγραφής νέων Μελών τελούν, όπως και κάθε εγγραφή μέχρι σήμερα, υπό το φως τόσο του παλιού όσο και του νέου Καταστατικού, υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης κάθε διαχειριστικής περιόδου.

Μία ακόμα αλλαγή στο Καταστατικό μας είναι η προσθήκη της δυνατότητας του ΣΕΠΠΠ να ιδρύει ή να συμμετέχει μετοχικά σε ίδρυμα πληρωμών εποπτευόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες, ώστε να επεκταθεί και σε πληρωμές ή τραπεζικές εργασίες άλλου τύπου. Αυτοδίκαια παρεπόμενη της εν λόγω αλλαγής, η προσθήκη ότι άπαντα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να ανταποκρίνονται επιπλέον σε σχετικές επιταγές τού νόμου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όσο περισσότερο αυξάνονται τα μέλη ενός συνεταιρισμού, τόσο δυσκολότερα επιτυγχάνεται η απαραίτητη πανελλαδική συμμετοχή σε μία  ΓΣ, λόγω κυρίως του κόστους προσέλευσης, και ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις σε πολυμελή εκλογικά σώματα με διάσπαρτη γεωγραφική αναφορά, προσθέσαμε στο Καταστατικό μας τη δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής, ώστε οι ψηφοφορίες να μπορούν να διενεργούνται και με τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων (ηλεκτρονική ψηφοφορία), με τρόπο που θα διασφαλίζονται η μυστικότητά της και η ταυτοπροσωπία.

Εκτός των ανωτέρω ουσιαστικών αλλαγών και προσθηκών στο Καταστατικό μας, που είναι συνυφασμένες με την επιχειρηματική δράση και στόχευση του ΣΕΠΠΠ, η Γενική Συνέλευση αποδέχτηκε ομόφωνα και ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις, απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού μας σε σχέση με τις αλλαγές στην οικεία νομοθεσία περί συνεταιρισμών.

Όλα τα παραπάνω έχει την τιμή, την εντολή και την ευθύνη να τα υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης και απαρτίζεται (κατά σειρά σταυροδοσίας) από την υπογράφουσα Αναστασία Τζαμπαζλή, Γιώργο Χαριτωνίδη, Νικήτα Γιαννόπουλο, Τάσο Απιδόπουλο και Βλάση Σικλαφίδη, Μπάμπη Χαρμάνα, Μάκη Τοπουζλή. Το Διοικητικό μας Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε Σώμα, ορίζοντας Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, απαίτηση της Γενικής Συνέλευσης, πρόθεση και πρόταση του ΣΕΠΠΠ είναι όλες οι δράσεις μας στα πρακτορεία παιχνιδιών πρόγνωσης να είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με την ΟΠΑΠ, συνεργασία την οποία πάντοτε ο ΣΕΠΠΠ επιδίωξε και θα συνεχίσει να το κάνει σε πνεύμα καλής πίστης προς όφελος των Μελών του.

 

Αναστασία Τζαμπαζλή