Ημερομηνία έναρξης είσπραξης των λογαριασμών ύδρευσης Λαμίας, αποτελέσματα διαβούλευσης & οδηγίες έναρξης για την ΕΥΔΑΠ, γνωστοποίηση εξελίξεων για το Φυσικό Αέριο Θεσσαλίας & Θεσσαλονίκης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 09/01/2014

Πληροφορίες για την ΕΥΔΑΠ
 
Στην ειδική περιοχή μόνο για μέλη (όπου υπενθυμίζεται ότι συνδέεστε εισάγοντας στο πεδίο usernameτον αριθμό μέλους που κατέχετε - Α.Μ. - με δύο μηδενικά μπροστά ώστε να είναι 5ψήφιος και στο πεδίο password τον μυστικό 9ψήφιο κωδικό σας, επιλέγοντας στη συνέχεια το αρχείο μόνο για μέλη)έχουν ήδη δημοσιευθεί τα αναλυτικά αποτελέσματα της διαβούλευσης και ψηφοφορίας των Μελών για την προμήθεια που θα εισπράττεται από τους καταναλωτές κατά την ηλεκτρονική εξόφληση των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ.
 
Συνοπτικά, τα Μέλη που συμμετείχαν αποδέχτηκαν την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε ποσοστό 98,6% ως προς το πρώτο σκέλος (τελική προμήθεια από πελάτη) και σε ποσοστό 67,6% ως προς το δεύτερο σκέλος της διαβούλευσης (αμοιβή Μέλους και Σ.Ε.Π.Π.Π.). Ως αποτέλεσμα, κατά την είσπραξη λογαριασμών ΕΥΔΑΠ προκρίθηκε η είσπραξη προμήθειας 0,70€ ανά συναλλαγή από τον πελάτη, ποσό στο οποίο θα συμμετέχει το Μέλος με 0,55€ και ο Σ.Ε.Π.Π.Π. με 0,15€, εκ των οποίων τα 0,06€ αφορούν το κόστος μηχανογράφησης και υποστήριξης της διαδικασίας. Ποσοστό 6,75% πρότεινε η αμοιβή του Μέλους να είναι μεγαλύτερη και αντιστοίχως μικρότερη η παρακράτηση του Σ.Ε.Π.Π.Π., ενώ ποσοστό 24,3% ψήφισε υπέρ της υψηλότερης συμμετοχής του Σ.Ε.Π.Π.Π. στην προμήθεια, προτείνοντας μικρότερη αμοιβή των εισπρακτόρων.
 
Στο δε μενού συμβάσειςύδρευση, έχει αναρτηθεί η σύμβαση εισπράκτορα λογαριασμών ΕΥΔΑΠ προς υπογραφή από τα ενδιαφερόμενα Μέλη και αποστολή στον Σ.Ε.Π.Π.Π. κατά τη συνήθη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις θα πρέπει να εκτυπωθούν δύο φορές, να συμπληρωθούν και να μονογραφούν σε κάθε σελίδα, ενώ για τις εταιρίες θα πρέπει να τεθεί και η σφραγίδα στην τελευταία σελίδα, κάτω από την υπογραφή που τίθεται από όλα τα Μέλη.Ξεκινήστε να μας στέλνετε Συμβάσεις!!
 
Η επίσημη ημερομηνία έναρξης είσπραξης των λογαριασμών θα οριστικοποιηθεί με την ΕΥΔΑΠ περίπου στις 10 Ιανουαρίου και υπολογίζεται ότι οι πραγματικές συναλλαγές θα ξεκινήσουν λίγο πριν το τέλος του ίδιου μήνα. Οι λεπτομέρειες, οι όροι και ο τρόπος είσπραξης και απόδοσης των λογαριασμών προβλέπονται στη σύμβαση εισπράκτορα, όπως επίσης στο εγχειρίδιο οδηγίες είσπραξης λογαριασμών.
 
Τα Μέλη θα πρέπει να γνωρίζουν και τα εξής:
 
- Διατηρείται το βασικό μοντέλο κατάθεσης των εισπράξεων, που είναι κάθε Τρίτη και κάθε Παρασκευή για τις συναλλαγές του προηγούμενου τριημέρου.
 
- Η χρηματική εγγύηση συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ, το οποίο κατατίθεται από το Μέλος στον δικό του ατομικό λογαριασμό όψεως στην Εθνική Τράπεζα, διαδικασία που ήδη ξεκίνησε. Σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας, η εγγύηση θα επιστρέφεται ύστερα από 4 μήνες και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν προκύψει λόγοι μερικής ή ολικής κατάπτωσης
 
- Το ελάχιστο πλαφόν είτε με μετρητά είτε με όριο υπερανάληψης, ώστε τα Μέλη να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες στην υπερνομαρχία Αττικής και Πειραιώς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, WIND, ΕΥΔΑΠ) είναι 3.000 ευρώ (Απόφαση της ΓΣ/2012). Η συντριπτική πλειοψηφία των Μελών διαθέτει ήδη επαρκές πλαφόν ως αποτέλεσμα του ορίου υπερανάληψης των 9.000 ευρώ, συνεπώς απαιτείται μόνο η κατάθεση των τριακοσίων ευρώ για τη συμμετοχή τους στη νέα υπηρεσία από την πρώτη ημέρα παροχής της από τον Σ.Ε.Π.Π.Π..
 
- Ο Σ.Ε.Π.Π.Π. έχει συμφωνήσει με την ΕΥΔΑΠ ότι θα εντάξει επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Τα καταστήματα αυτά δεν θα επιβαρύνονται με την υποχρέωση καταβολής της ανωτέρω χρηματικής εγγύησης ή της αύξησης του πλαφόν. Τα Μέλη που ενδιαφέρεστε, παρακαλείσθε όπως το γνωστοποιήσετε στον Σ.Ε.Π.Π.Π. και αποστείλετε τις συμβάσεις.
 
- Τα Μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π. που θα λύσουν την ατομική συμφωνία τους με την ΕΥΔΑΠ, θα λάβουν πίσω τις εγγυήσεις τους (ή τις εγγυητικές επιστολές) ύψους 4.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις τους με την ΕΥΔΑΠ (παρέλευση τετραμήνου).
 
- Τα Μέλη του Σ.Ε.Π.Π.Π. θα έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της είσπραξης και ληγμένων λογαριασμών από την πρώτη ημέρα της ενεργοποίησής τους και για είκοσι ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης που τυπώνεται στο λογαριασμό.
 
- Όπως για τη γενικότερη είσπραξη λογαριασμών ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης, το ίδιο και για την ΕΥΔΑΠ ο Σ.Ε.Π.Π.Π. εκδίδει όλα τα απαραίτητα παραστατικά τόσο προς τους πελάτες όσο και τους εισπράκτορες, κατοχυρώνοντας την υπηρεσία και τα Μέλη του έναντι φορολογικών παρατυπιών και των προστίμων και κινδύνων που αυτές συνεπάγονται.
 
- Τα Μέλη καλούνται να αποστείλουν τις συμβάσεις προς υπογραφή, ώστε να λάβουν έγκαιρα και το ειδικό σήμα προβολής της νέας υπηρεσίας σε μέγεθος Α3.
 
Πληροφορίες για τη ΔΕΥΑ Λαμίας
 
Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πελατών ύδρευσης της Λαμίας θα ξεκινήσει την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Εφόσον υπάρξουν συναλλαγές από την πρώτη ημέρα, η πρώτη κατάθεση των εισπράξεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, στο λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π. υπέρ λοιπών παρόχων, σύμφωνα με τη σύμβαση εισπράκτορα και με το εγχειρίδιο οδηγίες είσπραξης λογαριασμών,που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα. Υπενθυμίζεται ότι στον τραπεζικό αυτό λογαριασμό του Σ.Ε.Π.Π.Π. οι εισπράξεις κατατίθενται ενιαία. Λόγου χάρη την Παρασκευή, που είναι υποχρεωτική ημέρα κατάθεσης όλων των παρόχων, το Μέλος θα πρέπει να καταβάλει συνολικά ότι έχει εισπράξει για τον ΟΤΕ, τη Windκαι τη ΔΕΥΑΛ και εν συνεχεία να διαχωρίσει το ποσό στο πρόγραμμά του, πληκτρολογώντας τα συγκεκριμένα επιμέρους ποσά.
 
Οι λογαριασμοί νερού της Λαμίας θα μπορούν να εισπράττονται από τα Μέλη μόνο ηλεκτρονικά και για 30 ακόμα ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους, ενώ το barcode για τον Σ.Ε.Π.Π.Π. τυπώνεται στο κάτω αριστερό μέρος του ειδοποιητηρίου.
 
Σημειωτέον ότι χωρίς άλλες διατυπώσεις εκτός της υπογραφής της σχετικής σύμβασης και χωρίς την επιβάρυνση αναπροσαρμογής του πλαφόν, σύμφωνα με τις Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, στη δραστηριότητα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα Μέλη τόσο στους όμορους Δήμους της Φθιώτιδας, λόγου χάρη στη Ροδίτσα, τη Στυλίδα και αλλού, όπως επίσης στις κοντινές νομαρχίες (Καρδίτσα, Μαγνησία, Λάρισα), αλλά και οπουδήποτε στην επικράτεια, δίνοντας ένα πρόσθετο επιχείρημα και στον Σ.Ε.Π.Π.Π. για την προσέγγιση και των δικών τους τοπικών υδρεύσεων.
 
Πληροφορίες για το Φυσικό Αέριο
 
Τέλος, όσον αφορά το Φυσικό Αέριο Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, περί τα μέσα Ιανουαρίου θα αναρτηθούν οι αντίστοιχες συμβάσεις εισπράκτορα, θα γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας, ενώ την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί και η διαβούλευση για τις εισπραττόμενες προμήθειες. Η επίσημη έναρξη της συνεργασιών θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και η ημερομηνία θα καθορισθεί τελικά με τις Εταιρίες Παροχής Αερίου περί τα μέσα του μήνα, ενώ από τις μέχρι σήμερα συνομιλίες τοποθετείται στο τέλος του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Πάντως, τα Μέλη που θα συμμετάσχουν στη μία δραστηριότητα, θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα είσπραξης των λογαριασμών και της δεύτερης εταιρίας, ήτοι οι λογαριασμοί της ΕΠΑ Θεσσαλίας θα εξοφλούνται αυτόματα και στη Θεσσαλονίκη, και το αντίστροφο. Για το λόγο αυτό έχει ήδη σχεδιαστεί και εγκριθεί από τις Ε.Π.Α. ένα κοινό σήμα προβολής των νέων υπηρεσιών.
 
 
 
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
 Γεν. Διευθύντρια